Sayfalar

17 Şubat 2012

Emzik şart mı? dert mi?

Ağzında emzik olan 2 yaşında bir bebek gördüğümde hep çok sevimli bulmuşumdur, kendisi de 4 yaşına kadar emzik ağzında gezen biri olarak (fotoğraflı kanıtı yanda :)) bu konuyu hem çok merak ettim, hem de çevremde ki ailelerin farklı görüşleri kafamı karıştırdı.

Hekimce.com'da bulduğum bazı bilgileri paylaşmak istedim. Uzmanlr 450 anne-bebek üzerinde araştırma yapmışlar ve,
  • Erken dönemde emzik kullanan bebeklerde, kullanmayanlara göre 4 kez daha erken anne sütü bırakıldığı görülmüştür.
  • Bu bebeklerde büyüme geriliği de saptanmıştır.
Diğer açılardan incelendiğinde de bebeklik döneminde sıklıkla kullanılan emziğin en geç 2 yaşın sonunda çocuk tarafından bırakılması gerektiği görülmektedir. Aksi halde daha başka sorunlarla da karşılaşılabilir. Uzun süreli bir emzik alışkanlığı sonucunda karşılaşılabilecek problemler:
  • 2 yaşından sonra devam eden emme alışkanlığı dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek aralarında açıklıklar meydana gelmesine neden olur. Bu dönemde bıraktırılabilirse bu açıklıklar kapanır. Ancak 3,5 yaşından sonra meydana gelen açıklıklar kalıcı hale gelebilir.
  • 3-4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda v tipi üst çene (üst çene darlığı) ve dolayısı ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir.
  • 4 yaş civarına kadar emzik emmeye devam eden çocuklarda kulak ve burun hastalıkları daha sık gözlenir.
Buraya kadar bakınca çok korkunç göründüğünü biliyorum ama her şeyde olduğu gibi zararların dışında faydalarında olduğunu biliyoruz.
  • Emzik bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir. 
  • Emzik sayesinde üzerindeki gerilimi atar, sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar. (Ki genelde benim gözlemlediğim her anne, bebeği uykuya dalarken yardımcı olsun diye emziğe başvuruyor. Gerçekten de bebekler -tabi anne sütü emmiyorsa- emzikle daha çabuk ve huzurla uykuya dalıyorlar.
  • Emzik kullandırılmayan bebek, bir süre sonra parmak emmeye başlayabiliyor. Ancak çocuğunuzu emzikten vazgeçirmek parmak emmekten vazgeçirmekten daha kolay oluyor. (Parmak emmenin çok daha bağımlı yapıcı ve zararlı birşey olduğuna kendi kuzenimin 7 yaşına kadar parmak emmeyi bırakamamasından ve birçok doktor yardımı alınmasından sonra parmak ve dişinin şekil değiştirmesinden biliyorum. Uzun yıllar tel takmak zorunda kalmıştı ve şuan da 25 yaşında bir kadın olarak baş parmağında hala küçük bir yumru oluşu ona yadigar kaldı ne yazık ki:)
  • Bazı uzmanlar, emziklerin, bebeğin elleriyle bazı beceriler geliştirmesine de yardımcı olduğunu ileri sürmektedirler. Ağızlarından düşürdüklerinde bulmak için beşik ya da yataklarının çevresini yoklamalarına ve emziği yeniden ağızlarına sokmaya çalışmalarına yol açar.
Yazının devamında bahsedilern bir diğer önemli konu da, bebeğin emziği bırakmama halinde yapılması gerekenler anlatılmış;
  • Öncelikle emzik emme süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalı, emzik kesinlikle şeker, reçel vs gibi şeylere batırılmamalıdır. (Eskiler bunu sık sık yapsa da yeni çağ annelerinin bu kadar cahilce davranmadığını düşünüyorum)
  • Emzik emmek istediğinde sevdiği bir sebze meyve verilerek onunla oyalanması sağlanmalıdır. Bu tür şeyleri de yerken tek başına bırakılmamalı, emmesi önlenmelidir.
  • Ayrıca emziği emmediği durumlarda mükafatlandırılarak (sözle veya hediye ile veya bak büyüdün işte gibi sözlerle...) teşvik edilmelidir.
  • Anne ve babanın en çok dikkat etmesi gereken nokta; bebekleri gergin, sinirli ve huysuzken emziği onu susturmak için tek çare olarak görmemektir. Ağlayan bebeği susturmak için önce tatlılıkla yaklaşarak sakinleştirmeye çalışmak gerekir.
  • Daha büyükçe çocuğunuza, bazı karşılaştırmalar yaparak, yuvada başka hiç kimsede emzik olmadığını anlatabilirsiniz: Ama sakın onu utandırmayın; yuvaya emziksiz gitmeyi bir oyunmuş, yeni bir deneymiş gibi görmesine gayret edin.
Not: Çocukların gece uyurken emzik kullanmalarını önermilmiyor. Eğer bebeğiniz emzik olmadan uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik kullanmalı ve uykuya daldıktan sonra emziği ağzından alınmalıdır.

Bir başka önemli site de ise şu bilgi dikkatimi çekti, ( www.landwehr-apotheke.com )

Emzik perisi : Emziğe karşı çok sevilen hediyelerle değiştiriyor
  • Her çocuğun , bir gecede, emzik ile değişmeye ikna edilebileceği, acilen olmasını istediği bir arzusu vardır. Heyecan dolu bir serimoni ambalajı ile ( istek listesi yaptırılır ve akşam emzikle birlikte kapının önüne konur) memnun edici hediye, işe emzik olayıyla bağlanabilir. Çocuk emziği tekrar istediğinde ise , emzik perisinden emziğine karşı hediyeyi geri vermeyi önerebilirsiniz. Çok az çocuk bunu kabul edecektir. Çünkü, güzel yeni bebeğini veya scooterini tekrar geri vermesi gerekecek ve hala emziğe ihtiyacı olduğun itiraf etmiş olacaktı.
Biraz farklı bir emzik bıraktırma yöntemi de, her emziksiz geçen geceye bir küçük hediye, şeklinde olabilir.
Avantajları: Her emziksiz gece emzik alışkanlığının bırakılmasına yönelik bir adım ileriye götürecektir. Dezavantajları ise: Bir çok çocuk bu anlaşmanın perde arkasını anlayıp kendilerine çeviriyorlar: Artık her gece, emziğin yerine bir hediye gelmesi gerekiyor.

Bilgi almak, araştırmak elbette çok önemli ama her zaman şunu bilirim ki her bebek kendi kurallarını koyar ve bir bebeği en iyi anne-babası tanır, sizin de tecrübeleriniz nedir duymak isterim.
Sevgiler,
Related Posts with Thumbnails